duminică, 23 septembrie 2012

Rulada cu sunca

Cand am facut reteta asta, am plecat de la ideea sa fac o pizza, dar cand am deschis frigiderul am vazut ca am o conserva de porumb desfacuta, si niste mazare care se usca, asa ca am zis ca trebuie sa le folosesc. Apoi am descoperit si niste sunca si niste ardei si asa am adunat mai multe ingrediente. Dar acum stateam pe ganduri, ca parca nu as vrea mazare intr-o pizza, dar totusi trebuia sa folosesc mazarea. Si de aici mi-a venit ideea, hmm de ce nu o rulada, in care sa pun tot ce vreau.
Sper sa va placa reteta, la fel de mult ca si mie. Eu una acum mereu cand nu am foarte mult timp de gatit, dar am produse care trebuie sa le folosesc cat inca mai sunt in stare buna, fac o rulada de genul asta, bineinteles mai schimb unele ingrediente, dar asta nu e asa important, pentru ca nu e o reteta pretentioasa care trebuie respectata cu strictete.

Ingrediente:
100g porumb (din conserva)
100g mazare
1 ardei rosu
1 ardei galben
2 cepe verzi
100g mozzarella
200g sunca
patrunjel verde
3 linguri sos de rosii
pentru aluat:
250g faina
drojdie
200ml apa calduta
3 linguri ulei masline
sare

Preparare:

Pentru inceput punem faina intr-un bol, facem o gaura in mijloc si adaugam apa. Apoi dizolvam drojdia si sarea in apa. Iar de aici putem incepe framantatul, pana cand toata faina este incorporata. In cazul in care avem faina neincorporata, mai adaugam apa, iar in cazul in care aluatul este prea moale adaugam faina. La final cand avem consistenta dorita la aluat, adaugam uleiul si mai framtam putin. Pentru aceasta reteta, aluatul trebuie sa fie mai moale si mai elastic, ca pentru pizza. De aceea eu adaug ceva mai mult ulei.
Punem aluatul deoparte si il lasam sa creasca.
In acest timp pregatim restul ingredientelor. Reteta este destul de usoara asa ca nu necesita foarte multa pregatire. Dar pentru a fi mai usor eu am pregatit totul pe un fund sa vad exact si cam cat imi trebuie din fiecare ingredient. Nu este necesar sa cantariti cantitatile, doar puneti dupa ochi cam cat vreti din fiecare.
Dar acum sa zic ce trebuie sa facem la fiecare. Ardeii ii taiem feliute, la fel si sunca si ceapa. Patrunjelul il tocam marunt, iar mozzarella o rupem in bucati mici.
Cand aluatul a crescut deajuns pregatim o foaie de copt si intindem direct pe foaie alutul.(Eu nu am intins pe foaia de copt, prima data cand am facut reteta, asa cum puteti vedea si in imagini, si am avut dificultati dupa cand a trebuit sa o pun in tava, de aceea va spun sa puneti de la inceput o foaie de copt pentru a fi usor dupa). Intindem o foaie cu o grosime de 1,5 cm, in forma de dreptunghi. Intindem pe toata suprafata foii de aluat sosul de rosii, iar apoi punem in centru foii pe lungime, din fiecare ingredient.
In continuare, vine partea frumoasa a ruladei, in care taiem fasii la foaie, ca in imagine, iar apoi luam o fasie dintr-o parte apoi din alta, ca la o impletitura.


Cand am terminat, punem rulada cu foaia de copt, intr-o tava, si dam la cuptor, la 170 grade pentru 40 de minute, sau pana cand prinde o culoare aurie.
Pofta Buna!

Tarta cu carnaciori

Mereu m-au impresionat tartele cu carne a lui Jamie Oliver, si mereu spuneam ca am sa fac si eu. Dar de fiecare data gaseam sa fac altceva si amanam. Dar acum pentru ca mi-am cumparat o noua tava de tarte, care este de ceramica, am zis ca nu se mai poate trebuie sa o inaugurez cu o tarta cu carne. Pentru ca nu aveam ingredientele necesare ca sa fac o reteta de a lui Jamie, am zis ca fac o reteta originala cu ce am prin frigider.
Ingrediente:
pentru sos:
300g carnaciori(eu am avut ceva gen crenvusti mai mici)/ sau carne tocata
1 ceapa mare(sau 2 mai micute)
1 conserva de rosii cubutele
100g cascaval
1 lingura unt
100ml vin rosu
2 linguri ulei de masline
2 lingurite mustar
2-3 frunze de dafin
1 crenguta rozmarin
2 crengute cimbru
sare, piper
pentru aluat:
1 ou
200g faina
100g unt la temperatura camerei
sare
1 galbenus
 
Preparare:
 In cazul in care folositi carnaciori primul lucru care trebuie facut este sa dati prin robor (sau masina de tocat) carnaciori, pana sunt maruntiti bine. In cazul in care folositi carne tocata nu mai trebuie sa faceti pasul acesta.
Pregatim o tigaie mare, sau o oala, in care puneti uleiul si untul la topit. Apoi adaugam frunzele de dafin, rozmarinul si cimbrul si le lasam in tiagie 2 minute, apoi le scoatem. 
In aceeasi tigaie punem acum ceapa taiata marunt, la calit. Cand ceapa a devenit sticloasa adaugam carnaciori. Lasam putin sa se prajeasca si carnaciori, apoi adaugam vinul si amestecam bine pana cand se evapora vinul.
In continuare in cazul in care folositi carne tocata, adaugati un pahar de apa si lasati si fiarba putin carnea. In cazul in care folositi carnaciori puteti sari direct la pasul urmator, pentru ca acestia sunt deja comestibil deci nu trebuie fierti prea mult.
Acum adaugati conserva de rosii si mai lasati cateva minute pe foc. Amestecati continuu pentru ca altfel e posibil sa va umpleti peretii de sos de rosii.
In continuare luam tigaia de pe foc si adaugam mustarul, sarea si piperl. Cascavalul il dam prin razatoare si il adaugam si pe el. Amestecam toate ingredientele bine, apoi turnam umplutura in tava de tarte.
Umplutura ar trebuie sa fie pana sus, cam un 1cm ar trebui lasat. Mai simplu spus ca in poza.
Acum ne apucam de aluat, timp in care lasam umplutura la racit.
Intr-un bol, punem untul taiat bucatele, cu sarea si faina. In continuare trebuie sa ne jucam cu aluatul pana cand se incorporeaza bine faina. Apoi adaugam oul si mai amestecam, aici e posibil sa mai fie nevoie de ceva faina in cazul in care aluatul este prea lipicios. Dupa ce am terminat cu aluatul, il bagam pt 15 minute in frigider.
Scoatem aluatul si intindem o foaie cat forma tavei, pe o suparafata presarata cu faina. Pentru a fi usor sa luam foaia de aluat fara sa se rupa, o rulam usor pe sucitor si apoi o intindem peste tava. 
Cu aluatul ramas putem face ceva forme pe tarta, dupa imaginatie. Marginea o puteti modela frumos cu degetele, eu pentru tarta asta nu am facut initial foaia destul de mare ca sa pot face frumos marginea, dar pentru a avea idee la ma refer voi folosi imaginea de la alta tarta. 
La final punem galbenusul intr-un bol mic si cu o pensula ungem foaia de tarta.
Bagam tarta la cuptor la 170 grade si o lasat 30 de minute, sau pana cand prinde o culoare aurie.
Pofta Buna!
 
Top Blogs Food  Drink
London Filme, muzica, divertisment - Director