vineri, 7 mai 2010

Lasagne cu carne

Intr-un document roman din secolul I exista o referire la niste paste fainoase lungi, asezate in straturi alternative cu carne si peste. Lui Horatiu si lui Cicero, de exemplu, le placeau lasagne.In Evul Mediu, lasagne se faceau cu sos cremos si dulce, straturile de paste alternand cu cele de branza; aceasta mancare se consuma de regula in timpul Postului Mare.Intrucat era nevoie de cuptor pentru a le prepara, lasagne se pregateau doar in bucatariile celor instariti. De fapt, aproape intotdeauna aceasta reteta delicioasa, formata din straturi de paste fainoase cu carne, legume sau fructe de mare, a fost considerata mancarea bogatilor.
Dar pentru ca in zilele noastre aproape toata lumea are un cuptor si pentru ca nu este nici complicat de preparat, lasagne a devenit o reteta foarte accesibila si stiind cat de indragita este de lume am ales sa fac o lasagne cu carne tocata de porc, dar la fel de bine puteti folosi si sosul Bolognese.

Ingrediente:
foi lasagne
unt
parmezan sau cascaval

pentru amestecul de carne:
500g carne tacata de porc
1 ceapa galbena
1 morcov
2 catei de usturoi
1 cutie de rosii decojite in sos
3 linguri de bulion
2 lingurite ulei de masline
sare, piper, oregano

pentru sosul Bechamel:
100g unt
4 linguri faina
500ml lapte
sare, piper

Pentru inceput curtam ceapa si o tocam marunt, morcovul il curatam si il dam prin razatoare, iar usturoiul il tocam cat mai marunt.
Dupa ce ne-am pregatit legumele punem intr-o oala sau tigaie ulei de masline la incins si adaugam legumele tocate la calit.

Apoi punem carnea, rosiile cu tot cu sos, bulionul si condimentam dupa gust.Amestecam din cand in cand in tigaie timp de 25 de minute.Spre sfarsit amestecam mai des pentru a nu se prinde.
Dam amestecul de carne de pe foc si incepem pregatirea sosului Bechamel.

Intr-o oala punem untul la topit.Cand s-a topit tot incepem sa adaugam cate o lingura de faina si amestecam; adaugam faina pana cand rezulta un amestec mai gros.

Peste acesta adaugam lapte cate putin si amestecam, pana cand rezulta un sos subtire. Condimentam si lasam sa fiarba 3-4 minute.

Dupa ce am terminat cu sosul pregatim tava pentru lasagne.Prima data ungem tava cu unt si turnam sos Bechamel.

Apoi incepem asamblarea propriu zisa: asezam placile de lasagne, turnam sos Bechamel cu amestec de carne, punem iar un strat de foi de lasagne si tot asa pana se termina amestecul de carne,iar deasupra punem iar sos Bechamel si cascaval dat prin razatoare. Eu am avut carne pentru doua straturi, deci a rezultat o lasagne cu 4 staturi de foi.
Dupa ce am terminat de asamblat acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam la cuptor pentru 25 de minute, apoi scoatem tava si dam la o parte folia de aluminiu si o mai bagam la cuptor pentru inca 15 minute.
Daca sunteti norocosi sa nu se manance toata, a doua zi ea va avea un gust si mai placut.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top Blogs Food  Drink
London Filme, muzica, divertisment - Director