marți, 27 aprilie 2010

Furnici in copac


In ciuda numelui straniu, acest fel de mancare este foarte gustos fiind specific provinciei Sichuan. Denumirea se refera la bucatelele de carne de porc tocata reprezentand "furnicile" care, in momentul in care luati taiteii cu betisoare, par sa urce pe niste "ramuri".
Intrucat macarea este usor de facut si nu e deloc scumpa, ea a devenit una dintre preferatele studentilor chinezi.

Pentru marinată:
1 lingura sos de soia
1 lingura zahar
1 linguriță ulei
250g carne de porc tocata

Pentru taitei:
125g taietei sau paste rupte in 4
ulei de prajit
2 fire de ceapa verde
1/2 lingurita sos de ardei iute
1 bucat de ghimbir de 5 cm
125ml apa

Preparare:
Amestecati ingredientele pentru marinata intr-un vas nu prea adanc si puneti carnea tocata sa se marineze aproximativ 10 minute.
Intre timp puneti pastele la fiert in apa pana se inmoaie.
Ca sa curatati bucata de ghimbir folositi o lingura, si coaja foarte subtire se va indeparta foarte usor.
Tocati marunt bucata de ghimbir si ceapa verde.Incingeti uleiul intr-un wok sau intr-o tigaie mare.
Caliti impreuna ghimbirul si ceapa, timp de 1 minut, apoi adaugati carnea impreuna cu toata marinata care nu a fost absorbita.Prajiti toate ingredientele pana ce carnea incepe sa-si schimbe culoarea.
Apoi puneti sosul de ardei iute si pastele.Adaugati apa, acoperiti vasul si lasati sa fiarba pana se absoarbe tot lichidul.Serviti mancarea fierbinte.


sâmbătă, 24 aprilie 2010

Snitel vienez

Cuvantul "snitel" este desigur, de origine austriaca, Austria fiind si patria celebrului Wiener schnitzel.

Ingrediente:
1/2 piept de pui
2 oua
sare, piper
pesmet
ulei

Preparare:
Pieptul de pui se taie felii subtiri, iar fiecare felie se aseaza intre doua foi de hartie pergament si se bate bine, ca sa rezulte o felie foarte subtire.
Apoi, carnea se asezoneaza bine cu sare si piper, dupa care se da prin ou batut si prin pesmet sau faina de grau.In sfarsit, snitelul se prajeste in ulei, pana este bine rumenit.Ulei trebuie sa fie foarte bine incins , astfel o sa se rumeneasca foarte repede si carnea v-a fi mult mai frageda.
Snitelul vienez se serveste cu felii de lamaie si cu legume usoare.

Salata greceasca

Pentru cunoscatori, amestecul de salata ofilita, branza feta si rosii necoapte, care se servesc uneori, nici nu merita sa poarte numele de "salata greceasca".
O salata greceasca autentica - numita si horiatiki, "salata taraneasca" - este cu totul altceva.
Intai de toate, se porneste de la cateva bucati de rosii bine coapte, un castravete crud si niste ceapa rosie aromata.Totul se stropeste cu putin ulei de masline extravirgin si cu oregano uscat.Unii bucatari adauga cateva picaturii de otet din vin de fructe. Peste legume se pun bucatele de branza feta de oaie si o mana de masline.Branza sarata si maslinele adauga un plus de aroma legumelor suculente.
Pe langa faptul ca este foarte racoritoare in timpul verii, salata greceasca viu colorata este o adevarata incantare.

Ingrediente:
1/2 kg rosii taiate cubulete
250 g castraveti curatati de coaja
50 g masline
1 ceapa rosie taiata felii
3 linguri ulei de masline extravirgin
1/2 lingurita oregano uscat
50 g branza feta taiata bucati
sare,piper

Preparare:
Puneti toate ingredientele intr-un castron potrivit, mai putin branza, sarea si piperul. Amestecati-le usor, apoi adaugati si branza si asezonati salata dupa gust cu sare si piper.Salata greceasca se poate prepara cu 2 ore inainte de a fi servita si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei.

Tarta cu crema

Tarta cu crema este un desert englezesc clasic, cu numeroase variante.Reteta provine, probabil, din Evul Mediu.

Ingrediente:

Pentru aluat:
200g faina
1 galbenus
110g unt
100g zahar

Pentru umplutura:
4 oua
300 ml lapte
faina de grau
2 esente vanilie
100g zahar

Pentru decor:
nucsoara

Preparare:
Se pune faina cu galbenusul de ou,zaharul si untul taiat bucati.Se amesteca bine toate pana reusim sa facem un aluat tare.Daca aluatul este sfarmicios si nu reusiti sa legati alimentele ca sa rezulte cu aluat, mai puteti adauga o felie de unt si framantati in continuare.
Aluatul rezultat il punem intr-o folie de plastic si il bagam la frigider pentru 30 de minute.

Se tapeteaza cu aluat o forma de placinta sau de tarta.Eu am folosit o forma de placinta.
Scoateti aluatul de la frigider si taiati 1/4 pentru margine si restul pentru fundul formei.Intindeti aluatul pentru fundul formei asezati-l pe forma si taiati surplusul.Pentru margine intindeti o fasie de 5cm si asezati in forma.
Imbracati marginea cu folie de aluminiu si intepati cu o furculita fundul formei.Incingeti cuptorul si bagati forma pentru 15 minute.

Intre timp incepem sa pregatim umplutura.Punem intr-o oala laptele cu ouale,zaharul esenta de vanilie si punem la incalzit.Faina o adaugam cate putin si mestecam cu un tel pana cand incepe sa se intareasca.Nu am zis exact cata faina sa folositi pentru ca asta depinde cat de tare doriti sa fie crema, dar ca sa va zic asa orientativ eu am folosit circa 100g.

Scoatem forma de la cuptor, scoatem folia de aluminiu si punem umplutura.Pe deasupra presaram nucsoara si o bagam iar la cuptor la foc potrivit pentru 20 de minute.
Tarta se lasa la racit.

joi, 22 aprilie 2010

Supa cu taitei



Aceasta este cea mai simpla reteta de supa care poate exista.Dar desi cred ca mai toata lumea isi imagineaza cum se face am zis ca nu ar strica sa va zic mai in detaliu ce trebuie sa faceti ca sa iasa perfect.

Ingrediente:
1/2 piept de pui
1 ceapa
1 morcov
1 bucatica telina
1 radacina de patrunjel
taitei
patrunjel verde
sare,piper

Pentru inceput spalati pieptul si il puneti la fiert in 3L de apa rece.Lasati sa fiarba, iar cand incepe sa faca spuma alegeti cu o lingura spuma si o aruncati.Este foarte important sa alegeti imediat spuma pentru ca altfel nu va iesi limpede.Cand pieptul este fiert si nu mai face spuma deloc adaugati toate legumele curatate si taiate in doua daca sunt mai mari.
Acoperiti oala cu un capac ca sa nu scada foarte tare si lasati la fiert.
Incercati cu o fuculita din cand in cand sa vedeti daca au fiert legumele.Cand sunt gata le scoateti din supa intr-o farfurie si le puteti folosi la alte mancaruri.
In oala cu supa puneti taiteii, condimentati cu sare si piper si mai lasati la fiert inca 5 minute.
Daca vreti ca supa sa fie perfect limpede puteti fierbe taietii separat si doar sa-i adaugati in oala cu supa, dar iese foarte bine si daca ii puneti direct in oala cu supa la fiert asa cum am facut si eu.
Opriti focul si puneti pe deasupra patrunjelul verde tocat marunt.

miercuri, 21 aprilie 2010

Deliciu cu mandarine

Ingrediente:

Pentru aluat:
130 g unt
250g faina
100g zahar
1 galbenus

Pentru umplutura:
250 g branza dulce
3 oua
100g zahar
1 esenta vanilie
250 ml smantana
1 lamaie

Pentru decor:
1 compot de mandarine
1 plic gelatina galbena

Praparare:
Intr-un vas se pune untul moale taiat bucati mici, se adauga faina cernuta, zaharul, galbenusul si sa framanta un aluat potrivit de tare.

Se pune intr-o folie de plastic si se lasa la frigider 30 de minute.

Dupa ce au trecut minutele si aluatul s-a racit se imparte in doua parti.Din prima se intinde o folie rotunda care se pune pe fundul unei forme de tort cu peretii detasabilii.Cealalta parte se intinde intr-o banda de 5 cm latime si se imbraca cu ea peretii formei.
Marginea se acopera cu folie de aluminiu apasand usor, iar aluatul de pe fund se inteapa cu furculita.Se introduce forma in cuptorul preincalzit si se coace timp de 15 minute.

In continuare pragatim umplutura.Se amesteca branza cu ouale, zaharul, esenta de vanilie, coaja rasa de la o lamaie si smantana.

Se scoate forma de la cuptor si se torna crema de branza, se baga iar la cuptor si o mai lasam pentru inca 40 de minute.

Dupa ce am scos forma de la cuptor, scurgem mandarinele din compot si le asezam pe tarta.
Se pregateste gelatina asa cum scrie pe plic, adik punem un plic gelatina cu 2 linguri de zahar si in loc de apa eu am pus compotul de mandarine.Punem amestecul pe foc pentru 1 minut pana cand se ingrosa si turnam peste fructe cand e gata.De preferat este sa luati gelatina colorata ca sa aiba un aspect mult mai deosebit.Eu am folosit transparent petru ca din asta am avut.

luni, 19 aprilie 2010

Friganele

Obiceiul de a inmuia felii de paine veche intr-un amestec de oua si lapte, este cunoscut inca din Evul Mediu.Parerile difera insa in privinta modului exact de preparare a acestui fel de mancare si chiar in privinta numelui.Englezii numesc painea gatita astfel eggy bread, americanii french toast, iar francezii pain perdu, referindu-se la faptul ca folosesc painea, pe care altfel ar fi aruncat-o la gunoi.
Exista numeroase dispute: trebuie folosita paine dospita, alba, cu coaja sau briose?Se taie in felii groase sau subtiri?Se adauga zahar, vanilie, sare sau piper?
Raspunsul difera in functie de localul in care va aflati, dar rezultatul este acelasi: o expresie multumita si un stomac plin.

Eu am ales sa fac varianta dulce de friganele.
Ingrediente:
1 ou
100 ml lapte
4 felii de paine uscata
unt
zahar vanilinat

Preparare:
Prima data am taiat coaja de la paine, pentru ca mi se parea cam tare si nici nu ar fi dat un aspect prea frumos.
Apoi am amestecat oul cu laptele si cu putin zahar intr-un bol.

Am pus feliile de paine la inmuiat si intre timp am pus si o tigaie la inchins.Puteti pune putin ulei sau pentru o aroma si mai buna o felie de unt, in tigaie.
Cand sa incins uleiul punem feliile de paine la prajit.Prajim pe amblele parti nu foarte tare si apoi le scoatem pe o farfurie.
Pe deasupra eu am pus putin zahar vanilinat, dar la fel de bine puteti pune sirop sau gem.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Sos bolognese cu carne


Sosul clasic pentru spaghete, cunoscut in intreaga lume, nu este de fapt decat o versiune simplificata a adevaratului sos bolognese.Desigur, acest sos cu carne a suferit multe modificari, dar din fericire Accademia Italiana della Cucina a stabilit anumite regului in ce priveste modul sau de preparare.Conform Academiei, un sos bolognese autentic se face din carne de vita, ceapa,telina, pasta de tomate, supa de carne, vin alb si lapte.

Ingrediente:
1 linguta ulei
15 g unt
1 ceapa mare
1 bucatica de telina
1 morcov
200 g carne tocata de vita
200 ml lapte
200 ml vin alb sec
350 ml sos de rosii
nucsoara,sare,piper

Preparare:
Puneti uleiul,untul si ceapa taiata marunt intr-o cratita, la foc mediu.Caliti ceapa pana ce aceasta devine transparenta.
Telina o tocam cat mai marunt de asemenea si morcovul il taim marunt si adaugam peste ceapa.
Caliti legumele cam 2 minute, timp in care amestecati in cratita.

Dupa aceea, adaugati carnea tocata, un varf de cutit de sare si niste piper. Cu ajutorul unei furculite maruntiti bine carnea, amestecati-o cu legumele si lasati-o sa se prajeasca pana isi schimba culoarea.

Turnati laptele si lasati carnea sa fiarba la foc mic, amestecand destul de des; la sfarsit, laptele trebuie sa fi scazut aproape de tot.Adaugati 1/4 lingurita de nucsoara si amestecati din nou.Turnati vinul si lasati-l sa fiarba pana se evapora complet, apoi adaugati sosul de rosii.Amestecati bine.

Lasati sa fiarba fara capac 45 de minute si mai bine, timp in care amestecati din cand in cand in cratita.Cand sosul incepe sa scada adaugati cate putina apa.
La sfarsit, lichidul trebuie sa se fi evaporat complet.In continuare nu trebuie decat sa puneti pastele la fiert pentru ca sosul este gata.

miercuri, 14 aprilie 2010

Kartoffelsalat


Aceasta salata gustoasa, este dupa cum ne putem da seama si din nume, o salata nemteasca, care poate fi garnitura ideala pentru un Bratwurst, alaturi de o halba de bere, cu care formeaza un pranz perfect de Oktoberfest.Kartoffelsalat se serveste in mod traditional si la masa din ajunul Craciunului, cu un carnat alb,Brockwurst, facut din carne de vitel si porc.

Ingrediente:
1,5 kg cartofi
150 g costita afumata
1 ceapa galbena
3 fire ceapa verde
100g sos pentru salata de cartofi

Preparare:
Cartofii trebuie sa nu fie fainosi, astfel incat sa-si pastreze forma.Ei se fierb in apa cu sare, cu tot cu coaja.
Intre timp intr-o tigaie punem putin ulei la incins in care vom rumeni costita afumanata, pe care am taiat-o cuburi,impreuna cu ceapa galbena, tocata marunt.

Cartofii se scurg, se curata de coaja si se taie in bucati potrivite.Inainte de ai taia trebuie sa-i lasati la racit putin pentru ca altfel nu-si vor pastra forma si va deveni o mancare mai apropiata de piure decat de salata.
Asezam cartofii taiati intr-un bol de salata punem peste costita si sosul pentru cartofi si amestecam.Pe deasupra adaugam si ceapa verde taiata .Eu am gasit sosul acesta de cartofi chiar special facut pentru reteta asta, din intamplare, dar daca nu gasiti din acesta puteti cauta o crema cu castraveti si mai adaugati putin otet.
Desi salata se consuma de obicei calda, daca mai ramane pe a doua zi, este foarte buna si rece.


Crème caramel


Desertul preferat al unei cine cu oaspeti, dar si al restaurantelor, este numit si crema de ou sau crema caramel(in romana crema de zahar ars).
Acest desert este foarte indragit in tarile vorbitoare de limba spaniola si in Filipine, unde este numit flan.In aceste regiuni este deseori aromatizat cu nuca de cocos.
Crème caramel isi are originile probabil in sud-vestul Frantei si in regiunea spaniola Catalania,avand in vedere ca atat orasul Toulouse din Franta, cat si Vitoria din Spania revendica inventarea aceste specialitati.

Ingrediente:
3 oua
500 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
100 g zahar


Pentru inceput punem laptele la fiert intr-o oala si trebuie sa fim cu ochii pe el ca sa nu ne faca cumva surprize si sa dea in foc.Intre timp batem ouale cu zaharul vanilat,iar cand a fiert laptele il luam de pe foc si adaugam ouale.
Intr-o alta oala se pune la topit zaharul si incercam sa acoperim fundul si marginile formelor in care dorim sa facem crema caramel.
Peste zaharul topit adaugam laptele cu ouale amestecate si asezam formele intr-o tava plina cu apa, adica in bain-marie.
Tava o bagam in cuptorul incins pentru 30 de minute.Mai exact pana cand prinde o culoare mai inchisa,ca in poza.

Scoatem formele si le lasam la racit, iar cand s-au racit destul le bagam si la frigider.
Cand s-a intarit crema destul incercam sa rasturnam intr-o farfurie.Crema trebuie sa poata fi rasturnata intreaga din forma, acoperita cu un strat de caramel lichid.


 
Top Blogs Food  Drink
London Filme, muzica, divertisment - Director